Je afstamming of familiehistorie in beeld brengen is een serieuze opgave en niet altijd de gemakkelijkste hobby, je krijgt er soms grijze haren van.
Toch is mijn fascinatie voor deze tak van hobby nooit verminderd, hoewel ook ik vaker bij een doodlopend spoor  ben aangekomen en hierdoor geen stap meer verder kwam.

Maar een mens leert en raakt verder in de materie vertrouwd.

Toen ik met mijn zoektocht begon was het nog allemaal redelijk onbekend met genealogie software. Er waren wel programma’s beschikbaar maar ik en heel veel mede-genealogen moesten het nog doen met de ouderwetse kaartenbak.

 

Ik ben in 1989 in aanraking gekomen met Pro-Gen.

Een op DOS gebaseerd Nederlandstalig computerprogramma wat toen en ook heden ten dage nog uitstekend voor mij functioneert.

Natuurlijk zijn er qua in en uitvoer mogelijkheden nu veel meer en betere programma's beschikbaar als dat dit jaren geleden het geval was.

Het blijft een persoonlijke keuze voor eenieder maar ik ben tevreden met Pro-Gen en daar heb ik mijn draai in gevonden.

 

Hoe je het ook wendt of keert, voor een goed en degelijk onderbouwde genealogie blijft veel onderzoek nodig, want als er één ding funest is voor de waarheidsvinding dan is het wel het beruchte “van horen zeggen”, of  “het staat zo op internet, dus het is waar”.

Hoofdzakelijk zijn de originele bronnen het uitgangspunt en vaak niet wat je via Google leest of ziet.

 

Helemaal bont maken de zgn. onderzoekers het, die wel even een stamboom voor jou maken, natuurlijk tegen een riante betaling, zij zoeken het wel voor je uit en waarvan je dan een versie krijgt inclusief een familiewapen.
Niet alle “onderzoekers” zijn zo, vele van hun echter wel.

 

Ook zijn er website organisaties (zelfs hele grote) die continue het hele internet afstropen met hun robots en alle mogelijke gegevens die ooit door genealogen zijn gepubliceerd klakkeloos overnemen. Diefstal noem ik zoiets, al is geschreven tekst helaas vogelvrij.

De goedgelovigen onder ons krijgen via die betaalde websites complete stambomen te zien met gegevens waarvoor de software bakkers weinig moeite hebben gedaan. Het internet is toch vrij nietwaar? Kopiëren en plakken maar.

Ik heb bij mijn vorige websites geregeld bewuste foute gegevens geplaatst.

Geloof het of niet maar de al genoemde Genealogie-fabrieken kopiëren alles gewoon zonder schaamte en bieden het aan hun betalende leden in ongewijzigde vorm aan. Als ik dan de zogenaamde websites van veel “leden” met ingebouwde fouten bekijk dan denk ik wel eens dat het triest gesteld is met het moraal van deze grootgrutters in de Genealogie.

Ik stel niet dat ik en vele mede genealogen de wijsheid in pacht hebben, maar overtuig u zelf.

 

Nu na ruim 30 jaar van zoeken en documenteren kom ik nog geregeld juweeltjes van bronnen tegen. Ook mede genealogen sturen mij  aanvullingen die na controle ingevoegd worden. Ik heb me niet vastgelegd op koude feiten maar zover als het mogelijk was heb ik bij veel personen een verhalend stukje tekst bijgevoegd.

Dat maakt het spannend, interessant en leuk leesbaar.

Maar sommigen wat ouderwetselingen vinden dat soort uitvoeren helemaal niks, die mening mag iedereen hebben.

De families die u hier zult aantreffen zijn allemaal op een of andere manier aan elkaar verwant, behalve Haagmans USA. Deze familie zocht hun roots, maar in onze Haagmans familie heb ik geen enkel aanknopingspunt kunnen vinden.

Ook ik zit bij sommige personen op een punt waarmee ik niet verder kan. Soms zijn oude gegevens gewoon niet meer aanwezig door bijvoorbeeld een brand.

Mocht u gegevens willen overnemen, laat het mij dan gewoon even weten, dat vind ik  wel zo netjes. Foto’s geplaatst op deze website heb ik voorzien van een watermerk zodat ook duidelijk is dat ik het copyright bezit en niemand anders.

Heeft u interesse in afbeeldingen zonder watermerk stuur mij dan een mail.

 

Tot slot nog de Latinisering van namen wat vroeger vaak gebruikelijk was. Als voorbeeld geef ik hier de welbekende Desiderius Erasmus.

Er bestaan verhalen dat zijn echte naam Gerrit Gerritszoon luidde. Of het waar is weet ik niet maar ik vind het mooi en ik publiceer deze website daarom ook onder mijn verlatijnste naam Petrus Tigliensis waarbij mijn familienaam refereert aan de Latijnse naam van mijn geboorteplaats.

 

 

 

Pierre
Petrus Tigliensis
Onderzoeker